1954 Yılına Ait Bir Karne Günümüz Anaokullarının Farkını Ortaya Koyuyor

1954 Yılına Ait Bir Karne Günümüz Anaokullarının Farkını Ortaya Koyuyor

1954 yılına ait bir anaokulu karnesi, öğrencilerden beklenenleri gözler önüne serdiği için sosyal medyada büyük ilgi gördü. Margaret Bramer isimli bir öğrenciye ait karne dört ana bölümden oluşuyor.

Listelenen hedeflerden bazıları günümüz anasınıflarında da görebileceğiniz temel şeyler. “Bildiğim Şeyler” bölümü, tüm renkleri, sağ elini, ev adresini, baba adını, haftanın günlerini, dört mevsimi ve para birimlerini bilmek gibi hedefleri içeriyor.

Ardından “Okumaya Hazır Olma” bölümü geliyor. Burada ise adını okumak, adını yazmak, saymak (Margaret’in 79’a kadar saydığını görüyoruz), kitapları doğru kullanmak, hikayeleri dinlemek ve şarkı söylemek gibi hedefler bulunuyor.

“Müzik” bölümünde ise atlamak, şarkıda söylenenleri yapmak, anaokulu şarkılarını söyleyebilmek, ritim tuttabilmek, plak dinlemek gibi hedefler yer alırken, “Aktivite” bölümünde günümüz anaokullarında artık pek görmediğimiz etkinlikler yer alıyor.

Bu bölümde çocuklardan kille oynayabilmeleri, resim çizebilmeleri, boyama yapabilmeleri, makasla kesebilmeleri, bloklarla birşeyler inşa edebilmeleri, kumla oynayabilmeleri, tohum ekebilmeleri, yemek pişirmeyi deneyimlemiş olmaları ve dikiş dikebilmeleri bekleniyor.

Artık öğrencilerin okuma yazma öğrenmeye başladıkları birinci sınıfa dönüşmüş olan günümüz ana sınıflarından oldukça farklı bir tablo çizilen karnede son olarak “Kişisel Alışkanlıklar” bölümü bulunuyor. Buradaki hedefler şöyle: Okula temiz gelirim, tırnaklarımı temiz tutarım, kıyafetlerimi kendim giyip çıkarabilirim, ayakkabı bağcımı bağlayabilirim, kibar olurum, başkalarına iyi davranırım ve onlara yardım ederim, sıramı beklerim, oyuncaklara ve malzemelere dikkatli davranırım, sandalyemi doğru bir şekilde taşırım, yemeğimi düzgün bir şekilde yerim.

Bu karneden de anladığımız gibi 1954 yılında öğretmenlerin temel odağı, temel bilgiler ve pratik hayat becerileri gibi görünüyor. Çocukların müzik ve resim gibi sanat dallarına katılımları ve oyun oynamaları da oldukça önemli bir yer tutuyor.

Sizce bu karnenin günümüz ana sınıfı karnelerinden farkı nedir?

Kaynak: https://www.workingmother.com/this-1950s-report-card-proves-just-how-crazy-kindergarten-is-today?utm_medium=social&utm_source=facebook&fbclid=IwAR17ff1s4Tep4bZs8yoLno9BSfhmaDoO89Thh9hw3hM-vt2_cbxjoHHd9rQ#page-2