Dünyanın Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Arasında Türkiye’den Bir Proje:

Dünyanın Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Arasında Türkiye'den Bir Proje:

K-12 eğitim alanında tüm dünyadaki ilham veren yenilikçi uygulamaları keşfetmek ve yaygınlaştırmak amacıyla kurulan kâr amacı gütmeyen Finlandiya merkezli kuruluş HundrED, her sene eğitimde ilham veren 100 yenilikle tanışmamızı sağlıyor. Bu yenilikçi eğitim uygulamaları tüm detaylarıyla ve ücretsiz bir şekilde online olarak paylaşılıyor.

HundrED’ın seçtiği yenilikçi uygulamalardan biri de Türkiye’den geldi. Çocuklar için şarkılar, oyunlar, danslar, hikayeler ve çevrimiçi/çevrimdışı kodlama aktiviteleri içeren bu projenin adı “Paylaşılan Melodiler”. Hikayesi İstanbul’da bir devlet anaokulunda başlayan ve HundrED’a kadar uzanan “Paylaşılan Melodiler”i yakından tanıyalım…

Çocuklar İçin İngilizce

İngilizce küresel bir dil. Dünya çapında 350 milyon insanın ana dili; 430 milyondan fazla insanın ise ikinci dili olan İngilizceyi konuşabilen insanları birçok farklı ülkede bulmak mümkün. Ancak maalesef bu yeterlilik oranı Türkiye’de oldukça düşük. English Proficiency Index (İngilizce Yeterlilik İndeksi) verilerine göre, Türkiye 60 ülkenin bulunduğu listede 41. sırada yer alıyor. TOEFL ortalaması ise 120 üzerinden 75. İngilizce iletişim kurmak Türk halkı tarafından zor bir beceri olarak görülüyor. Dil kurslarına katılan ve hatta ortanın üstü sertifikasına sahip olanlar bile yeterince iyi olmamaktan şikayetçi.

Türkiye’de devlet okuluna giden öğrenciler İngilizce dersleriyle ilk olarak 8-9 yaş civarında tanışıyor ve haftada yaklaşık bir buçuk saat ders görüyorlar. Bu da bir okul yılı boyunca toplam ders saatinin yaklaşık 60’a tekabül ettiği anlamına geliyor ve işlenen konular da çoğunlukla dilbilgisi uygulamalarına dayalı. Bu durumu göz önünde bulundurarak anaokullarında başlattığımız proje aracılığıyla çocukları başta İngilizce olmak üzere farklı dillerle erken yaşta tanıştırmayı hedefliyoruz. SharED Melodies projesi, İstanbul dolaylarında bir devlet anaokulunda başladı. Bu çalışma sayesinde çocukların şarkı söylemeyi ne kadar sevdiklerini ve şarkılar aracılığıyla kolayca öğrendiklerini fark ettik. Öğretmenler olarak, bir insanın zihinsel kapasitesinin yüzde 80’inin altı yaşından önce oluştuğunu düşünüyoruz. Buradan hareketle, aynı melodilere sahip Türkçe ve İngilizce çocuk şarkıları seçtik ve öğrencilerimizle birlikte şarkı söylemeye başladık… Çünkü, şarkı söylemek öğrencilerin utangaçlıklarının üstesinden gelmelerini sağlıyor; yalnızca müzik becerilerini değil, fen, matematik ve okuma-yazma alanlarında da kendilerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Ayrıca kendine güven, liderlik ve ekip çalışması becerilerini de güçlendiriyor.

Bu yöntemin olumlu etkilerini yaymak için projenin çerçevesini çeşitli oyunları ve kültürel aktiviteleri kapsayacak şekilde genişlettik ve ardından ilkokullara taşıdık. Danslar, oyunlar, hikayeler ve çevrimiçi/çevrimdışı kodlama etkinlikleri gibi, seçtiğimiz şarkılara uygun fikirleri uygulamaya koyduk. Çocukların eğlenerek öğrenebildiğini gözlemlediğimiz bu küçük proje sayesinde, öğretmenler yabancı dil konuşmaya yönelik engelleri ortadan kaldırmak istiyorlar. Proje, öğretmenlerin dil öğrenimi ve ebeveynlerin çocuklarının bilişsel ve duygusal gelişimini takdir etmeleri için bir motivasyon kaynağı olabilir.

Bu zamana kadar 10 farklı ülkeden 16 öğretmenin ve 500’den fazla çocuğun katılımıyla birlikte çocuk şarkıları söyledik. Eylül 2018’den bu yana, çocuklar için İngilizce öğrenimine dair yenilikçi düşünceler hakkındaki bilgileri sosyal medya aracılığıyla yaymaya çalışıyoruz. Bu tür fikirlerin yayılmasının öğrencilere yeni kapılar açacağına inanıyoruz. Çünkü yukarıda bahsedilen tüm faaliyetlerin evrensel dilin bir parçası olduğunu biliyoruz ve çocukların istedikleri yere gidebileceklerini öğrenmeleri için bu dili konuşmayı da öğrenme hakkına sahip olduklarına inanıyoruz.

Bu yöntemi uygulamak mı istediniz? İşte yapabilecekleriniz…

1- Ritim ve Şarkı Sözü Seçimi

Öğrencilerinizle birlikte şarkı söyleyin ve size eşlik etmeleri için onları teşvik edin. En sevdikleri şarkıları ve müziği sınıf içinde veya dışında düzenli olarak çalın. Sonunda kendi başlarına şarkı söylemeye başlayabilirler. Bu aktivite, belleği ve kelime tanıma becerilerini geliştirir. Bu proje bir dönem boyunca uygulanabileceği gibi önceden seçilen şarkılarla uyumlu yeni şarkılar ve sınıf etkinlikleri eklenerek iki döneme de yayılabilir.

2- Sınıf Etkinlikleri

Bu adımda, okul öncesi veya ilköğretim derslerinde 4-7 yaş arası öğrencilerle uygulanabilir oyun oynama, telaffuz, sayı sayma, boyama, çizim yapma ve dans etme gibi belirli sınıf etkinlikleri yapabilirsiniz. Super Simple Learning & Khan Academy Kids uygulamasında bu seviye için kaynak bulabilirsiniz. Öğretmenler sınıflarda alfabe, sayı sayma, hayvanlar, şekiller ve renkler üzerine çalışabilir ve aynı zamanda bu temalara boyama etkinliklerini de dahil edilebilirler.

İşte sizlere çocukların harfleri öğrenmelerine yardım edecek basit bir oyun örneği:
Alfabenin her harfinin ayrı ayrı ve parlak renklerde yazıldığı kareleri kesin. Bunları karıştırın ve sınıfta veya dışarıda çeşitli yüzeylere bantlayın. Alfabeyi çocukla birlikte inceleyin ve bir sonraki harfi bulmak için etrafta arayışa çıkmasını ve harfleri alfabetik sıraya göre duvara yapıştırması için onu teşvik edin. İşiniz bittiğinde, oyunu tekrar oynamaya hazır oluncaya dek alfabedeki harfleri sırasıyla yüzeyde bırakın. Bu oyun başka alıştırmalarda da oynanabilir.

3- Dersi Zenginleştirme

Seçilen her bir şarkı için aşağıdaki kaynak ve materyalleri üretmek mümkün:

Çocukların şarkıyı söyledikleri bir video.
Şarkıda geçen sözlerin konuşulduğu bir video.
Şarkının performansının müzik parçası.
Şarkının sözlerini içeren bir sayfa.
Şarkının notalarının olduğu bir nota kağıdı.
Enstrüman öğrenme parçalarının bulunduğu ses kayıtları.

4- Ebeveynlerle İş Birliği

Çocuk gelişiminde ebeveynin rolü çok büyük önem taşır. Ebeveynler, günlük rutinlerine basit aktiviteler ekleyerek çocuklarının bilişsel gelişimini bellek, konstantrasyon, dikkat ve algı alanlarında geliştirebilir. Ancak bazı durumlarda bunu yapmak mümkün olmaz. Dil öğrenim süreci de bunlara örnek. Bu nedenle projedeki öğretmenler, günlük ve haftalık rutinlerindeki etkinlikleri yapılandırmaları için ebeveynleri yönlendirir ve desteklerler.

5- eTwinning Topluluğuna Katılın

eTwinning, Avrupa’da yer alan okullara yönelik bir topluluktur. Avrupa’daki okullarda çalışan insanlar için (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler vb.) iletişim kurabilecekleri, iş birliği yapabilecekleri, proje geliştirebilecekleri, paylaşabilecekleri, yani kısacası Avrupa’daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissedip parçası olabilecekleri bir platform sunar. SharED Melodies projemizle 2016’dan beri bu topluluğun bir parçasıyız. Bize katılabilir veya bu harika platformda kendi ağınızı kurabilirsiniz.

Kullanabileceğiniz Kaynaklar:

– British Council Learning English For Kids internet sitesi

– Khan Academy Kids‘in 2-6 yaş arası çocuklar için akıllı telefon ve tabletlere ücretsiz olarak indirebileceğiniz eğlenceli eğitim programı

– Super Simple Songs videoları ve ücretisiz kaynakları

– Think & Learn Code-a-pillar – ücretsiz indirebileceğiniz bir aplikasyon

– Çocuklara kitap okuma aplikasyonu BookBot. Partners‘ın kitap koleksiyonu

HundrED Türkiye Elçisi ve Akademi Üyesi

Kaynak: https://hundred.org/en/innovations/shared-melodies#:~:text=Shared%20Melodies%20began%20in%20public,before%20the%20age%20of%20six

HundrED’ın diğer projelerinden örnekler: https://www.egitimpedia.com/dunyanin-yenilikci-siniflarindan-ornekler-arkadas-kafe-finlandiya/

https://www.egitimpedia.com/dunyanin-yenilikci-siniflarindan-ornekler-kendi-kendine-ogrenme-ingiltere/