Online eğitim, çocuğu saldırganlaştırabilir!

Online eğitim, çocuğu saldırganlaştırabilir!

Salgınla birlikte başlanan uzaktan eğitimin çocuklar üzerinde bıraktığı olumsuz etkileri anlatan Doç. Dr. Bayram ‘Yavrularımızda kalıcı hasara neden olabilir’ dedi.


Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını nedeniyle Türkiye’de 23 Mart’ta uzaktan eğitime geçildi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Erhan Bayram zorunlu olarak yapılan uzaktan eğitimin çocuklar üzerinde birçok olumsuz etkiye neden olabileceğini söyledi.

FOTİK UYARI!
Aynı zamanda Çocuk Nörolojisi Uzmanı olan Doç. Dr. Bayram, uzaktan eğitimin çocuklar üzerinde olumsuz etkiler bırakabileceğini dile getirdi. Bayram, “Ekran sonuçta ‘fotik’ bir uyarı. Ekran içeriğini sürekli yanıp sönen elektronik bir araç olarak düşündüğümüzde 50-200 Hertzlik bir ortam çocukların beyni için fotik bir uyarı oluşturur. Ekran karşısında uzun süre zaman geçirilmesi çocuklarda dikkat dağınıklığına, saldırganlığa ve epileptik nöbetlere neden olabilir. Bunların hepsi nörolojik ve psikiyatrik semptomlar olarak karşımıza çıkar. Ekran başındaki sürenin gereğinden fazla uzun olması durumunda bu gibi rahatsızlıklar ile karşılaşabiliriz” açıklamasında bulundu.

EKRAN BAŞINDA 9 SAAT
Online eğitim ile birlikte çocukların beslenme ve uyku düzenlerinin bozulduğunu da söyleyen Doç. Dr. Bayram, “Çocuklarımızın için ekran sürelerinin uzadığı, beslenme ve uyku düzenlerinin bozulduğu dönemleri sömestr ve yaz tatillerinde görürdük. Şimdi ise bu durum tüm yıla yayılmış durumda. Öğrencilerin normal okula giderkenki uyku düzeninin yanı sıra beslenme düzenlerinin de bozulduğunu görmekteyiz. Çünkü velilerin bir kısmı iş yerlerinde olacağından, çocuklar evde tek kalacak ve yatma saatleri de yaz tatilindeymiş gibi olacak. Üstüne bir de ekran süresinin uzadığını düşünürsek, ki günde 5-6 saatlik bir süreden bahsediyoruz, buna ilave olarak bir de çocukların normal alışkanlıkları olan oyun konsollarını, telefon ve tabletleri de ilave edersek nereden bakarsanız günde 8-9 saatlerini ekran başında geçiriyor olacaklar. Bu durumda çocuklarda nörolojik ve psikolojik semptomlar neden olabilir” dedi.

‘CİDDİ HATA YAPARIZ’
Temel eğitimde bulunması gereken zorunlu dersler dışındakilerin ertelenmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Bayram, “Pandemi döneminde herkesin mecburen çalışma ve eğitim hayatı değişti. Çocuklar okulda yüz yüze eğitim alamadıkları için uzaktan eğitim zorunluluk haline geldi. Fakat burada biz uzaktan eğitimle normal okuldaki müfredatın aynısı uygularsak o zaman ciddi bir hata yapmış oluruz. Şu anda özel okullar velilerden ücret aldıkları için beden eğitimi derslerini bile ekran karşısında yapma çabasında. Milli Eğitim Bakanlığı olarak bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Burada temel eğitimde bulunması gereken zorunlu dersler dışındakilerin ertelenmesi gerektiği kanaatindeyim. Çünkü biz normal okula gittiğimiz derslerin tamamını ekran karşısında verirsek ekran süresini çok çok uzatmış oluruz ve çocuklarımız bundan ciddi zarar görür” diye konuştu.

‘SIKI BİLGİLER GEREK’
Ekran başında verilen eğitimin daha kompakt bilgilerin kısa sürede verilmesi gerektiğini söyleyen Bayram, “Çocukların okullarda temel edinmeleri gereken bilgileri daha yoğun ve kısa sürelerde yükleyip, online olarak eğitmen tarafından verilen bilgiler yerine evden kitaptan okuyabileceğimiz bir eğitim sistemine geçilirse ekran süresini azaltır ve oluşabilecek olumsuzlukların da önüne geçmiş oluruz” uyarısında bulundu. Doç. Dr. Bayram ayrıca korona virüs salgınının en kısa sürede sona erip hayatın normale dönmesini diledi.

İbrahim Şengül / Özel Haber

Kaynak: egetelgraf.com / online-egitim-cocugu-saldirganlastirabilir/