- Tatilin doğal bir hak olduğunu unutmak
Yarıyıl tatili, karneden, notlardan, eksik ve hatalardan bağımsızdır. Olsa olsa, sabah erkenden çapaklarını bile temizleyemeden servise yetişmenin, tüm gün sırada oturmanın, saat başı yeni bir konuya adapte olmanın karşılığında kazanılmış bir haktır.
- Çocuğun verimli (!) vakit geçirmesi için çılgınca arayışlar içine girmek
Yarıyıl tatili, çocukların keyif alacakları aktivitelere katılmaları için güzel fırsatlar yaratır. Fakat çocuğu bir paket gibi etkinlikten etkinliğe taşımak ona bir fayda sağlamaz. Aksine katıldığı aktivitenin içinde tam olarak var olabilmesini, odaklanmasını ve derinlemesine bir deneyim yaşamasını engeller.
- “Bu tatilde şu kadar kitap okumalısın” diyerek kitaplardan soğutmak
Kitap, çocuğa konulacak sayısal bir hedef değildir. En güzeli, kaliteli çizimleri ya da çarpıcı başlığı ile dikkatini çekecek, ilk cümlesiyle onu içine alacak ve dünyayı unutmasını sağlayacak kitapları yakınında bulundurup, merak etmesini sağlamaktır.
- Çocuğu televizyon karşısında unutmak
Okul zamanı yasakladığınız bir şeye tatilde izin vermek çocuğun kafasını karıştırır. Çocuğa fazla televizyon izlemenin yanlış olduğu mesajını değil, “okula gittiğin için televizyon izleyemiyorsun” mesajını verir.
- Tatili “iyi çocuk” olma pazarlığı ve yatırımı için kullanmak
Tatil tatildir. Dinlenmek, eğlenmek, aylaklık etmek, keyifli zaman geçirmek içindir. Tatili “eğer iyi çocuk olursan senin için şunları yaparım” şeklinde bir pazarlığa dönüştürürseniz, ebeveyn olarak gücünüzü teslim etmiş olursunuz. Ona “eğer istediğimi yapmazsan kötü çocuk(!) olurum” pazarlığının yolunu açarsınız. Tatilin tatil olduğunu unutmazsanız gücü paylaşırsınız.
- Nasıl olsa tatil diye tablet ve telefonla uzun saatler geçirmesine izin vermek
Tablet kullanımı ve beyin gelişimi konusunda yapılan pek çok araştırma var. Tıpkı televizyon izleme konusunda olduğu gibi okul zamanı yasakladığınız bir şeye tatilde izin vermek çocuğun kafasını karıştırır. Çocuğa tabletle uzun saatler oynamanın yanlış olduğu mesajını değil “okula gittiğin için tabletle oynayamıyorsun” mesajını verir.
- Okul zamanı yapamadığınız her şeyi yarıyıl tatiline sığdırmak
Arkadaşlarla buluşmak, akraba ziyaretleri yapmak, sinemaya, alışverişe gitmek güzel fakat çocuğunuzun hiçbir şey yapmayacağı, aylaklık edeceği zamana da ihtiyacı var. Her günü üç beş aktiviteye bölmek için kendinizi hırpalamayın.
- Çocukların zaman kavramlarını kendinizinki ile aynı sanmak
Eskinin deyimiyle “15 tatil” sizin için göz açıp kapayıncaya kadar olabilir. Ama çocuk için çok uzun bir zaman algısı yaratabilir. Bu nedenle tatilin son günü “yarın okul başlıyor” demek yerine onu okul düzenine birkaç gün önceden hazırlamaya başlamak yerinde olacaktır.
- Tatil yorgunu çocuklar yaratmak
Çocuğunuz, eğitim öğretimin uzun ikinci dönemine hazır olabilmek için yarıyıl tatilinde çok iyi dinlenmelidir. Etkinlikten etkinliğe koşmuş, uzun saatler televizyon izlemiş, gece geç yatmış, öğlene kadar uyumuşsa, yeni döneme çok yorgun bir başlangıç yapar.
- İki haftayı çok uzun sanmak
Çocuklar gibi bazen bizim de zaman algımız değişebiliyor. Nasıl olsa iki hafta var diye rahat davranabiliyoruz. Çocuğunuzla yapmak istediğiniz şeyleri erteleyip, bir anda okul başladığında hem siz hem de çocuğunuz hayal kırıklığı yaşamayın.
Sibel Şengül
Uzman Pedagog
www.sozdanismanlik.com