Eğitim Felsefenizi Oluştururken Kendinize Sormanız Gereken 10 Soru

Eğitim Felsefenizi Oluştururken Kendinize Sormanız Gereken 10 Soru

Bir öğretmenin eğitim felsefesi, o öğretmenin eğitim hakkındaki kişisel düşüncelerini ve inançlarını kapsar. Öğrencilerin en iyi nasıl öğrendiği ya da ya da eğitimcilerin sınıfta, okulda ve toplumdaki yeri gibi eğitimle ilgili konulara dair ilkelerini içerir. Bu felsefe pek çok eğitimcinin hayatında önemli bir rol oynayarak öğretmenlik anlayışlarını şekillendirmelerine, kendileri için en doğru okulu bulmalarına ve kariyerlerinde ilerlemelerine yardımcı olur.

Eğitim felsefenizi oluştururken sadece sınıf yönetimi tarzınızı değil, eğitim hakkındaki görüşlerinizi de dikkate alın. Felsefenizin ana hatlarını ortaya çıkarmak için aşağıdaki soruları kendinize sormayı deneyebilirsiniz. Soruların yanında örnek cevaplar da yer almaktadır.

Bir toplumda eğitimin en büyük amacının ne olduğuna inanıyorsunuz? “Eğitimin toplumda değişim, ilerleme ve eşitlik için çok önemli bir itici güç olduğuna inanıyorum.”
Öğretmenin sınıftaki temel rolü nedir? “Bir öğretmenin rolü, öğrencilerin matematik, Türkçe ve fen bilimlerindeki kavramları öğrenmesine ve uygulamasına yardımcı olmak için sınıftaki yönergeleri ve sunumları kullanmaktır.”
Sizce öğrenciler en iyi nasıl öğrenir? “Öğrenciler, öğretmenlerinin kendilerini ve başarılarını gerçekten önemsediğini hissettikleri sıcak ve destekleyici bir ortamda öğrenirler.”
Genel olarak, öğrencileriniz için hedefleriniz neler? “Bir öğretmenin öncelikli hedefleri, öğrencilerin kendilerini tanımalarına ve içinde yaşadıkları topluluğa nasıl hizmet edebileceklerini anlamalarına yardımcı olmaktır.”
Etkili bir öğretmenin hangi niteliklere sahip olması gerektiğine inanıyorsunuz? “Etkili bir öğretmen, hem kendisinin hem de başkalarının kültürel kimliklerini kabul etmeli ve onlara dair temel bir sosyokültürel farkındalığa sahip olmalı.
Her öğrencinin öğrenebileceğine inanıyor musunuz? İyi bir öğretmen kesinlikle her öğrencinin öğrenebileceğine inanır. Bunun anahtarı, her öğrenci için en çok hangi eğitim yönteminin işe yaradığını anlamak ve ardından her öğrencinin bireysel ihtiyacına yönelik eğitim vermektir.
Öğretmenler öğrencilerine ne borçlular? Öğretmenler, öğrencilerine tutku borçlular. Öğretmenliğini yaptıkları konuya ve verdikleri derslere tutku duymayı ve öğrencilerinin başarılı olmasına yardım etme arzusunu borçlular.
Bir öğretmen olarak genel hedefiniz nedir? Bir öğretmenin genel amacı çok yönlüdür: Öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek ve öğrencilerin içlerindeki öğrenme sevgisini bulmaları için onlara ilham vermek; organize bir sınıf oluşturmak; beklentilerin net ve notların adil olmasını sağlamak ve mevcut en iyi öğretim stratejilerini derslere dahil etmek.
Kapsayıcı bir öğrenme ortamını nasıl yaratırsınız? Öğrenciler farklı sosyoekonomik ve demografik yapılardan gelir ve bilişsel becerileri ve öğrenme tarzları büyük farklılıklar gösterebilir. Bir öğretmenin tüm bu farklılıkları dikkate alan öğretim yöntemlerini derslerine dahil etmeye çalışması gerekir.
Yeni teknikleri, faaliyetleri ve öğrenme türlerini derslerinize nasıl dahil edersiniz? Bir öğretmen en güncel eğitim araştırmalarından haberdar olmalı ve en iyi uygulama yöntemlerini kendi öğretim yöntemlerine ve stratejilerine dahil etmelidir. (En iyi uygulama, geniş çapta kabul görmüş bir etkiye sahip uygulamalar anlamına gelir.)
Eğitim felsefeniz iş görüşmelerindeki diyaloglarınıza rehberlik edebilir, eğitim portföyünüzde yer alabilir ve hatta öğrenciler ve ebeveynleriyle paylaşılabilir. Pek çok okul eğitim felsefelerini oluşturan bu tür ifadeleri, okul misyonları ve felsefeleriyle örtüşen eğitim yaklaşımı olan öğretmenleri ve yöneticileri bulmak için kullanırlar. Ancak, okulun duymak istediği ifadeleri kullanmayın, bunun yerine bir eğitimci olarak sizin kim olduğunuzu temsil eden bir eğitim felsefesi oluşturun. Okullar, yaklaşımınızda samimi ve kendiniz gibi olmanızı ister.

Kaynak: https://www.thoughtco.com/design-your-educational-philosophy-2081733