Sınav Kaygısını Nasıl Yenebilirim?

Sınav Kaygısını Nasıl Yenebilirim?

Sınav Kaygısını Nasıl Yenebilirim
Sınav kaygısını nasıl yenebilirim diye bir çok öğrenci sorular sormakta ve bu konuda da çok sıkıntılar çekmektedir. Sınavlar bir yarış değil, akademik anlamda kendini değerlendirme ve eksiklerini görme fırsatıdır. Öğrendiklerin sadece o dersin sınavını geçmek için bir araç değil, mesleğinde başarılı olmanı sağlayacak kalıcı kazanımlar olmalıdır. Dersler, sınavlar derken sosyal hayatından vazgeçmemelisin. Arkadaşlarınla zaman geçirmek, yeni aktiviteler denemek ve keyif aldığın bir alanda kursa gitmek hem rahatlamanı hem de yeni insanlar tanımanı sağlayacaktır.

ABC Modül Tanıtımı

Size Özel Tanıtım!

ABC, uzman kadroların yönergeleri ve kullanıcı geri bildirimleriyle geliştirildi. Size de ABC'yi tanıtmaktan mutluluk duyarız.

Tanıtım İçin Tıklayın

Sınav Kaygısını Nasıl Yenebilirim? diye endişeleniyorsan şunu unutma;

okulda kimse sana hatırlatma yapmayacak, seni her an uyarmayacak. Kendi akademik hayatının gerekliliklerini sen takip edeceksin. Sınavların tarihini, saatini ve sınıfını, nelerden sorumlu olacağını bilmek ve öğrenmek zorundasın. Her an elinin altında olabilecek bir öğrenci takip sistemiyle bunları kaydet ve ajandandan takip et.

Sınavlar öncesi mutlaka araştırma yap. Sınavların türünü ve sürelerini öğren. Bilgi topla. Dersi veren öğretmenlerle de konuş, aklında oluşan sorulara cevap ara. Tüm bunlar senin süreçten uzaklaşmamanı sağladığı gibi motive olmana da yardımcı olur.

Uyku düzenine dikkat et. Sınav günlerinde erken kalk. Notlarını son kez oku ve kitaplarını, notlarını ve diğer çalışma materyallerini son kez gözden geçir. Sınav öncesi arkadaş gruplarının yaptığı sohbetlere katıl. Son dakikada bile önemli bir bilgi kulağına takılıp sınavda işine yarayabilir.

Zaten üniversiteye gelene kadar birçok sınav tecrüben oldu. Bu konuda profesyonelsin. Sınav anında sakin olmak çok önemli. Sınavda diğerlerinin ne yaptığıyla ilgilenme. Sınav başladıktan sonra diğer öğrenciler soruları cevaplamaya senden önce başlayabilir. Bu durum endişelenmene sebep olmamalı.

Sınavın genelini, büyük resmini gör. Belki tümüne hakim olamayabilirsin. Ancak iyi odaklandığında yaptığın tüm hazırlık çalışmalarının meyvesini tek tek toplayacaksın. Cevapları düşünmek ve zihninde değerlendirmek, yazarken kolaylık sağlayacaktır. Zaten gerekli şekilde hazırlandığında çok absürt bir durumla karşılaşmayacaksın.

Sınav süresini kontrolün altında tut. Diğerlerinin bu süreyi nasıl kullandıklarıyla ilgilenme. Çok sayıda arkadaşın sınavdan erken ayrılırsa, endişelenme. Erken çıkmak her zaman başarılı olmakla aynı anlama gelmez. Sana verilen süreyi azami şekilde değerlendir. Kalan süreyi gözden geçirmek için ayırabilirsin. Sınavı erken bitirenlere ek puan verilmiyor, unutma.

Özellikle sınav dönemi öncesi dengeli beslenmeye özen göster. Sınavdan önce ağır yemekler yememeye çalış. Yemek sonrası çöken rehavet hissi, ansızın kapını çalan uyku durumu gibi sınavını direkt etkileyecek olumsuz durumları engellemiş olursun.

Sınavdan önce biraz yürümek ve su içmek bedenindeki oksijen seviyesini arttırarak enerjinin yükselmesini ve daha rahat düşünmeni sağlar. Sınava zinde girmek başarını arttıracaktır.

Sınava girerken sana lazım olacak her şeyi önceden hazırla. Kimlik kartın, kalem, silgi vs. gibi materyalleri sınava birkaç dakika kala toparlamaya çalışman seni sıkıntıya sokar. Unutmadan mutlaka bir sırt çantası edin, ufak veya büyük sana uygun olan bir öğrenci çantan olsun, bu işini kolaylaştırır. Bir öğrencinin yanında her zaman kağıt, defter, kalem olmalıdır.

Sınava başlarken derin derin alınan birkaç nefes seni rahatlatır. Beyne fazla oksijen girişi sağlamana, kan dolaşımını rahatlatmana yardımcı olur. Tüm soruları oku ve sınavı kafanda şekillendirerek nerden, nasıl başlayacağını belirlemiş olarak cevaplamaya geç.

İlk olarak kolay ve kısa cevaplı sorulardan başlamak zor sorular üzerinde düşünecek yeterli zamanın olmasını sağlar. Test tekniğinde bir sınava gireceksen soruları iyi oku, şıkları dikkatlice gözden geçir.

Sınavdan önceki son geceyi nasıl değerlendireceğin sana kalmış. Son gün ders çalışılmaz inancını sen değerlendireceksin. İstersen ve eksiklerin varsa neden göz atmayasın ki. Bu arada seni sınav veya sınavlardan uzaklaştıracak, aklını meşgul edecek durumlardan uzak kalmaya çalış.

Bu öneriler ışığında kendine çizdiğin final dönemi hazırlanma yöntemin, artı eksileriyle sonrasında değerlendirdiğin ve gerekli değişiklikleri yapacağın bir sistem haline gelecektir. Her hafta tüm derslere ilişkin tekrar yapman ya da ilgili dersten önce geçmiş notlarını gözden geçirmen hem gelecek dersle geçmiş dersler arasında bağlantı kurmanı kolaylaştıracak hem de daha rahat öğrenmeni sağlayacaktır.

İşleri son dakikaya bırakıp yorucu, stresli ve her derse yeterince zaman ayıramayacağın bir hafta yerine uzun zamana yayılmış kısa çalışmalar hem başarılı hem de daha az stresli olmana yardımcı olacak.

Dersler, sınavlar ve hayatın konusunda ailenden, arkadaşlarından ve üniversitenin ilgili birimlerinde çalışan uzmanlardan yardım isteyerek baş etmekte zorlandığın konularla ilgili daha kalıcı çözümler bulacağını unutma. Bu sıkıntılarla ilgili olarak üniversitenin Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi sana yardımcı olacak ilk birimdir. Çekinmeden yardım talebinde bulun.

Sana üniversite yaşamın boyunca tüm sınavlarda başarılar dilerim.

Aşağıdaki başlıkları okul yaşamına bir an önce ekle.

  • Uykunu Düzene Sok
  • Egzersiz Yap
  • Sorunlarını Paylaşmak İyidir
  • Düzenli Beslenmek Şart
  • Sosyal Hayattan Uzaklaşma
  • Gönüllü Çalışmalara Katıl
  • Kendine Zaman Ayır
  • Seyahat Et
  • Yardım İstemekten Çekinme
  • Motivasyonunu Kaybetme
  • Program Yap
  • Çalışma Alanını Yenile
  • Çalışma Alanını Genişlet
  • Önemli Belge ve Notları Sakla

 

Kaynak: https:// pdr. itu. edu. tr/faydali-bilgiler/sinav-donemi-icin-oneriler

Kullanıcılar Bunları da İnceledi

Öğrenci Takip Sistemi

Öğrencilerin akademik gelişiminde öğretmenleri ve velileri tarafından takip edilmeleri önemli bir konudur. Eğitim yılı içerisinde öğrenciler motivasyon kayıpları yaşayabilmektedirler. Motivasyon düşüklüğü yaşamaya başlayan öğrencileri ise iyi bir öğrenci takip sistemi vasıtasıyla kolaylıkla tespit edilebilir. ABC Öğrenci Takip Sistemi ile öğretmenlerin ebeveynler ile anlık olarak iletişime geçmesini sağlayarak hatırlatmaların, etkinliklerin ve faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde çok önemli katkı sağlar. Böylelikle gerçek başarıya etkili ve hızlı ulaşabilirsiniz. Verilen testlerin, ödevlerin, işlenen konuların ve daha birçok bilginin veri olarak girilmesi ABC Öğrenci Takip Sisteminin en önemli özellikleri arasındadır.

ABC'yi Şimdi İndirin

App Store'den İndirin

Google Play'den İndirin

App Gallery'den İndirin